2011. december 8., csütörtök

2011 ADVENT - -december 7.

Elérkeztünk az első hét végéhez.

Ma a legkedveltebb édességgel foglalkozom, a SZALONCUKORRAL.


Lássuk, hogy mi is a szaloncukor és mi közünk van hozzá?
A szaloncukor hagyományos magyar édesipari termék – selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka –, amelyet a karácsonyfa díszítésére használnak. A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be és lett népszerű Magyarországon.
Kezdetben, a szaloncukor készítése csak kézileg történt, de a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott a Gerbeaud cukrászda számára.
Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó «A legújabb házi czukrászat» című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”
A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, de később az ún. ricselő gép már ezt is megoldotta.
Ma gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára szaloncukrot, így ez a termék hungarikumnak tekinthető.


Itt van az első különlegesség róla. Egészen friss, hiszen mai a hír.


Nagy titok és rengeteg előkészület előzte meg a leleplezést, de mostanra biztossá vált, hogy a Bonbonetti Choco Kft. elkészítette nemcsak Magyarország, de a világ legnagyobb szaloncukrát. Így tehát hivatalosan is új magyar rekord született, amiben a prímet ezúttal egy több mint kétszáz kilós szaloncukor vitte.



Az előkészületek már jó ideje folytak, hiszen egy ekkora méretű óriás szaloncukor előállítása nemcsak az érdeklődők, de maguk a kivitelezők számára is újdonság volt. A Magyar Rekordok által hitelesített mega szaloncukor tehát összesen 209 kilogramm, ami jóval meghaladja az eredeti elképzeléseket.


A karácsonyi forgatagban és az elállítás körüli aggodalmak közepette sem feledkeztek meg arról a készítők, hogy az elkészült óriás szaloncukrot jótékony célra ajánlják fel. A szerencsés gyermeksereg, ahova ez a hatalma édesség kerül, a Béke Gyermekotthon, ahol közel száz bentlakó várja, hogy a Bonbonetti Jézuskája elhozza nekik az egyedülálló és különleges édességet.


 Gratulálunk a rekordhoz a készítőknek!
A cikk a www.vaskarika.hu oldalról származik

Most lássuk, hogy otthon miként készíthetjük el ezt a kitűnő csemegét.

Fondant szaloncukor
Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj
Elkészítés: Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet. Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével, 10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk. Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk. Fogunkat összeszorítva megpróbálunk kitartani karácsonyig. 

Marcipános szaloncukorkülönlegesség
(fahéjas-gyömbéres, kókuszos-lime-os)

Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50% feletti kakaótartalommal)
pár csepp mandulaaroma
víz
a fahéjas-gyömbéreshez: fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint
a kókuszos-lime-oshoz: lime leve és 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapunk. Óvatosan a vízzel, hogy a massza jó kemény maradhasson. Ha túl folyós keményíthetjük darált keksszel vagy darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbérrel vagy lime levével és kókuszreszelékkel. A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk őket az olvasztott csokival. Ügyesebbek csinálhatják villával vagy fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen kiskanállal kenjék el a masszán a csokit.
Hűtés után csomagolható.

Diós-narancsos szaloncukor
Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj
Elkészítés: A  diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók:
5 dkg darált keksz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
2 evőkanál kókuszlikőr
pár kanál hideg víz
1,5 kanál kókuszzsír vagy vaj
15 dkg csokoládé
Elkészítés: A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a kókuszlikőrt és a kókuszzsírt vagy vajat, morzsolni kezdjük, majd annyi vizet (esetleg még kókuszlikőrt) adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Kis golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk, néhány órát szikkadni hagyjuk, majd az olvasztott csokoládéban megmártjuk.
Bio szaloncukor
Hozzávalók:
datolya
pirított mandula vagy mogyoró
karobpor (szentjánoskenyérfa terméséből készülő kakaópótló)
Elkészítés: A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk.

 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.