Főtt sonka
hozzávalók 6 főre
1,2 kg hagyományos füstölésű, kötözött sonka
Tálaláshoz
tojás 8db
elkészítés
A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen
annyira sós).
Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg
vizet engedünk rá, hogy ellepje.
Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt
zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből.
Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról, miután
kifagyott).
A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.
Sonka torta
hozzávalók 5 főre
20 dkg szeletelt sonka
1/2 nagy tubus majonéz
1 db tyúkleves kocka
1 cs étkezési zselatin
5 db főtt tojás
2 db lilahagyma
3 db csemegeuborka
2 db sárgarépa
20 dkg zöldborsó
só, bors
Díszítéshez:
3 db főtt tojás
1 db paradicsom
elkészítés
Hozzákeverjük a felaprított lilahagymát, az uborkát, az apróra vágott
főtt sárgarépát, a zöldborsót és 2 db kockára vágott főtt tojást.
Pár szelet felcsíkozott sonkát is adunk hozzá. Belekeverjük a majonézt
és a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy kerek tálat kibélelünk sonkával, beleöntjük a majonézes keverék
felét, a megmaradt tojást kettévágjuk, elosztjuk a tetején, erre ráöntjük a
megmaradt keveréket.
A tetejére sonkaszeleteket rakunk, hűtőbe tesszük, 4-5 óra után a formából kiöntjük.
A tetejére a főtt tojásoknak a tetejét levágjuk, kivesszük a sárgáját.
Összedolgozzuk 1 tk tejföllel és 1/2 mk mustárral, majd megtöltjük a tojásokat.
A paradicsomból vékony karikákat szeletelünk, erre ráültetjük a töltött
tojást. Vékony paradicsom szeleteket kettévágunk, ezek lesznek a csésze fülei.
Hideg hústál
Hozzávalók 12 főre
Kolbászos tekert fasírozotthoz:
60 dkg darált sertéshús
1 nagy fej párolt hagyma
2 zsemle
2 tojás
ételízesítő, bors, kurkuma
25 dkg bacon szalonna
1 szál húsos kolbász
Fasírozotthoz:
80 dkg darált sertéshús
1 nagy fej párolt hagyma
3 zsemle
3 tojás
ételízesítő, bors, majoranna, szerecsendió, pirospaprika
Tekert csirkemellhez:
25 dkg bacon szalonna
4 tojás
só
elkészítés
A kolbászos fasírthoz a zsemléket vízbe áztatjuk, kinyomjuk és a
hozzávalókból összeállítjuk a fasírozott masszát. Egy fóliára fektetjük
keresztbe a bacon szalonna felét, rákenjük a masszát, majd rá a szalonna másik
felét. Egy szál kolbászra feltekerjük a fólia segítségével, amiben aztán meg is
sütjük a húsunkat.
A fasírthoz a zsemléket vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, összekeverjük a
hozzávalókat. Kizsírozott tepsiben fedő alatt megsütjük.
A csirkemelltekercshez a tojásokból kevés só hozzáadásával
félkemény rántottát készítünk. Fóliára fektetjük a bacon szalonna felét,
rátesszük a csirkemell szeleteket, rá a szalonna másik felét. Ráhalmozzuk az
egyék felére a rántottát, megszórjuk a kockákra vágott paprikával, darabolt
snidlinggel és feltekerjük a fólia segítségével, amiben meg is sütjük.
sütési hőfok:
Keksztojás
Alkalom
Ezt a receptet húsvét alkalmából
ajánljuk!
Hozzávalók
Hozzávalók
40 dkg édes darált háztartási keksz
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 dkg narancslekvár
3 dkg kakaópor
szükség szerint narancslé
Díszítéshez
kókuszreszelék
tortadara
színes szórócukor / csokireszelék
Elkészítés
A vajat a porcukorral és kakaóporral
kikeverjük, hozzáadjuk a darált kekszet és a lekvárt, majd annyi narancslével
gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjuk. Rövid ideig pihentetjük.
A masszából tetszés szerinti nagyságú fél tojásokat formálunk (egy bevizezett
kanál segítségével).
Ezután beleforgathatjuk kókuszreszelékbe, megszórhatjuk tortadarával, színes
szórócukorral, ill. cukortojásokat nyomkodhatunk bele.
Vakondtúrás muffin
Hozzávalók
Tésztához
200 g búzaliszt
3 teáskanál sütőpor (csapott)
2 evőkanál kakaó (cukrozatlan csapott)
150 g porcukor
1 narancs reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
200 g Rama
3 darab tojás (közepes méretű)
50 ml tej
Krémhez
kb. 175
g narancs
200 ml hideg habtejszín
0,5 tasak zselatin FIX
1 tasak vaníliás cukor
Előkészítés
A muffin sütőformát kivajazzuk. A
sütőt előmelegítjük. A narancsot meghámozzuk, a gerezdeket szétválasztjuk, és
apró darabokra vágjuk.
Elkészítés
A lisztet a sütőporral elkeverjük,
majd egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai
robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt sima
tésztává keverjük. A tésztát az előkészített formában egyenletesen elosztjuk,
majd a sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180
°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C
(előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
A megsült süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Majd a muffin tetejét
levágjuk, a levágott sapkákat egy keverőedényben jól összemorzsoljuk.
A tejszínt a zselatin fixszel a tasakon lévő használati utasítás alapján kemény
habbá verjük, majd hozzákeverjük a vanillincukrot, és a narancsdarabokat. A
krémet a muffinokon egyenletesen elosztjuk, a krémet a tésztamorzsával
befedjük. Tálalásig a süteményt hűtőszekrénybe helyezzük.
Baileys tekercs
(felnőtteknek ajánlva)
Hozzávalók
Piskótatészta
3 darab tojássárgája (közepes méretű)
30 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
3 darab tojássárgája (közepes méretű)
30 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál víz
3 darab tojásfehérje (közepes méretű)
30 g cukor
3 darab tojásfehérje (közepes méretű)
30 g cukor
60 g liszt
Krém
100 g nagyon lágy vaj
200 g olvasztott tejcsokoládé
50 g olvasztott étcsokoládé
60 ml baileys (csokoládélikőr)
Máz
2 tasak ét tortabevonó
Díszítés
1 tasak ét tortabevonó
Krém
100 g nagyon lágy vaj
200 g olvasztott tejcsokoládé
50 g olvasztott étcsokoládé
60 ml baileys (csokoládélikőr)
Máz
2 tasak ét tortabevonó
Díszítés
1 tasak ét tortabevonó
Elkészítés
A tojássárgáját a porcukorral, a
vanillincukorral és a vízzel krémesre keverjük. A tojásfehérjét a cukorral
kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgához adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, és
jól elkeverjük. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (30x35
cm) öntjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a piskótát megsütjük.
Alsó és felsősütés: kb.200
°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb.180 °C
(előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc
A piskótát azonnal egy cukorral beszórt lapra borítjuk, a sütőpapírt hideg vízzel megkenjük, és óvatosan lehúzzuk. A tésztát egy nedves ruhával letakarjuk és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Ezután a krémet egy nyomózsákba töltjük, és harmadát a hosszabbik oldal szélére nyomjuk, majd a piskótalapot annyira feltekerjük, hogy körbefogja a krémet. Az így kapott hengert levágjuk a piskóta többi részéről, majd szorosan papírba csomagoljuk. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Mindhárom hengert 3 órára hideg helyre tesszük. A hengereket feldaraboljuk. Ehhez a kést minden vágás előtt forró vízbe mártjuk és megtöröljük. A darabokat fél órára ismét hideg helyre tesszük. A tortabevonót a tasakon található utasítás szerint megolvasztjuk, és egy tálkába öntjük. Villa segítségével a darabokat a mázba mártjuk. Ezután felolvasztjuk az ét tortabevonót is és feldíszítjük vele a hengereket.
Alsó és felsősütés: kb.
Légkeveréses: kb.
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc
A piskótát azonnal egy cukorral beszórt lapra borítjuk, a sütőpapírt hideg vízzel megkenjük, és óvatosan lehúzzuk. A tésztát egy nedves ruhával letakarjuk és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Ezután a krémet egy nyomózsákba töltjük, és harmadát a hosszabbik oldal szélére nyomjuk, majd a piskótalapot annyira feltekerjük, hogy körbefogja a krémet. Az így kapott hengert levágjuk a piskóta többi részéről, majd szorosan papírba csomagoljuk. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Mindhárom hengert 3 órára hideg helyre tesszük. A hengereket feldaraboljuk. Ehhez a kést minden vágás előtt forró vízbe mártjuk és megtöröljük. A darabokat fél órára ismét hideg helyre tesszük. A tortabevonót a tasakon található utasítás szerint megolvasztjuk, és egy tálkába öntjük. Villa segítségével a darabokat a mázba mártjuk. Ezután felolvasztjuk az ét tortabevonót is és feldíszítjük vele a hengereket.
Tigris szelet
Hozzávalók
Tésztához
380 g búzaliszt
3 teáskanál sütőpor (csapott)
220 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
6 darab tojás (közepes méretű)
60 ml langyos víz
240 ml napraforgó olaj
3 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
Krémhez
480 g őszibarack konzerv
100 g kekszes vagy kukoricapelyhes csokoládé
1 tasak lapzselatin (6 lap)
250 g ricotta krémsajt (vagy jól áttört túró)
1 citrom leve
30 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
400 ml hideg habtejszín
Előkészítés
A tepsit (30 x 40 cm-es) sütőpapírral
kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és
egy keverőedénybe szitáljuk. A kakaópor és az ételszínezék kivételével
hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a
legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát elfelezzük, az egyik
feléhez hozzáadunk kevés sárga ételszínezéket, a másik feléhez a kakaóport. A
tésztát közepről indulva a tepsibe töltjük úgy, hogy felváltva 2 evőkanál
sárga, majd 2 evőkanál kakaós tészta kerüljön egymás fölé. A tésztát ne
simítsuk el, a tepsi oldalát megütögetve hagyjuk, hogy egyenletesen
szétosztódjon. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb.180
°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb.160 °C
(előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc
A megsült süteményt sütőrácson a sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni. Majd a sütőpapírt óvatosan eltávolítjuk.
A barackot lecsöpögtetjük, apró kockákra vágjuk. A csokoládét nagyobb darabokra törjük. A süteményt elfelezzük. Az egyik tortalap köré sütőkeretet helyezünk. A lapzselatint a tasakon lévő használati utasítás szerint feloldjuk. A ricottát a citromlével, a cukorral és a vanillincukorral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. A tejszínt kemény habbá verjük. Amint a ricottás massza zselésedni kezd, hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd a barack- és a csokoládédarabokat is. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon, majd ráhelyezzük a felső tortalapot is. A süteményt legalább 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
A süteményt ízlés szerint kockára vágva tálaljuk.
Alsó és felső sütés: kb.
Légkeveréses: kb.
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc
A megsült süteményt sütőrácson a sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni. Majd a sütőpapírt óvatosan eltávolítjuk.
A barackot lecsöpögtetjük, apró kockákra vágjuk. A csokoládét nagyobb darabokra törjük. A süteményt elfelezzük. Az egyik tortalap köré sütőkeretet helyezünk. A lapzselatint a tasakon lévő használati utasítás szerint feloldjuk. A ricottát a citromlével, a cukorral és a vanillincukorral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. A tejszínt kemény habbá verjük. Amint a ricottás massza zselésedni kezd, hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd a barack- és a csokoládédarabokat is. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon, majd ráhelyezzük a felső tortalapot is. A süteményt legalább 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
A süteményt ízlés szerint kockára vágva tálaljuk.
Díszítés
1 tasak ét tortabevonó
Elkészítés
A tojássárgáját a porcukorral, a
vanillincukorral és a vízzel krémesre keverjük. A tojásfehérjét a cukorral
kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgához adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, és
jól elkeverjük. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (30x35
cm) öntjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a piskótát megsütjük.
Alsó és felsősütés: kb.200
°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb.180 °C
(előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc
Alsó és felsősütés: kb.
Légkeveréses: kb.
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc
Hangyaboly
Hozzávalók
Krémhez
1 tasak Gála vaníliás puding
200 ml hideg tejszín
100 ml tojáslikőr (vagy még 100 ml tejszín)
Ezenkívül
12 csokis keksz
100 g barna tortadara
Elkészítés
Krém:
A krémpudingot a tasakon lévő használati utasítás szerint, de 200 ml hideg tejszín és 100 ml tojáslikőr felhasználásával elkészítjük. A krémet habzsákba töltjük, és a kekszekre kis kupacot nyomunk.
A kupacokat tortadarával megszórjuk, és tortatálra helyezzük. Díszítésként a tortadarából a hangyabolyok közé kis „járatokat” szórhatunk. Ízlés szerint citromfűvel is díszíthetjük.
A krémpudingot a tasakon lévő használati utasítás szerint, de 200 ml hideg tejszín és 100 ml tojáslikőr felhasználásával elkészítjük. A krémet habzsákba töltjük, és a kekszekre kis kupacot nyomunk.
A kupacokat tortadarával megszórjuk, és tortatálra helyezzük. Díszítésként a tortadarából a hangyabolyok közé kis „járatokat” szórhatunk. Ízlés szerint citromfűvel is díszíthetjük.
Tanácsok, tippek
- A desszert tojáslikőr helyett
azonos mennyiségű krémlikőrrel is elkészíthető.
- A keksz helyett ananászkarikát vagy félbevágott sárgabarackot is használhatunk.
- A keksz helyett ananászkarikát vagy félbevágott sárgabarackot is használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.